Werken bij de RET
Werken bij de RET betekent samen bouwen aan de ideale reiservaring. Van strakke planningen tot innovatief onderhoud en het besturen van metro’s; elke collega draagt bij aan veilig, betrouwbaar en comfortabel openbaar vervoer. Trots en betrokkenheid staan centraal in ons werk. Samen verbinden we mensen, stad en regio.
Vanaf dag 1 voelde ik mij direct thuis
Wilma Delannoy, manager Tram, inmiddels 40 jaar werkzaam bij de RET en doorliep een mooie carrière: ’22 jaar was ik toen ik solliciteerde bij de RET, mijn man werkte er al een jaar en zag de vacature voor trambestuurder voorbijkomen. Vanaf dag één voelde ik mij direct thuis. De mensen en de mentaliteit passen bij mij, ik ben een echte aanpakker. Gedurende mijn carrière heb ik diverse functies gehad binnen verschillende afdelingen. De rode draad was altijd dat ik voor functies werd gevraagd waarbij zaken heringericht moesten worden. Ik heb mooie kansen gekregen en die heb ik met beide handen aangepakt. Toen ik de kans kreeg om een managementopleiding te volgen en later nog een HBO-opleiding, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het was zeker niet altijd makkelijk als leidinggevende vrouw. Maar door een werksfeer te creëren waarbij plezier, hard werken en samenwerken als team centraal staan, krijg je veel gedaan. Nu wil ik de kansen die ik heb gekregen ook aanbieden. Als ik zie dat iemand zich verder wil ontwikkelen, maak ik dat graag mogelijk. Zo houden we collega’s gemotiveerd en enthousiast.’
Verzuim
Verzuimbeheersing blijft belangrijk en heeft onze continue aandacht. We zien dat steeds meer dossiers worden gesloten, door heel gericht maatwerkoplossingen te creëren. Minder collectieve acties zoals een verzuimbonus die we in 2023 hadden, maar heel gericht naar de problematiek per afdeling of zelfs per dossier kijken. En daar oplossingen bij organiseren. Dat werkt. Ook het verhelderen aan medewerkers en leidinggevenden wat nu precies van hen verwacht wordt in elke fase van het verzuim, blijft onze aandacht hebben.
Aanvullende initiatieven die zijn uitgevoerd op het gebied van verzuim en inzetbaarheid zijn het ontwikkelen en uitvoeren van trainingen, bijvoorbeeld hoe voer je een goed verzuimgesprek. Ook het ondersteunen van leidinggevenden vindt extra plaats. Denk hierbij aan extra casemanagement ten behoeve van verzuimbegeleiding en het organiseren van een training omgaan met schokkende gebeurtenissen. Zodat onze leidinggevenden medewerkers die met agressie in het werk te maken krijgen, goed kunnen opvangen. Daarnaast is verzuim sinds dit jaar een vast onderdeel van de onboarding van nieuwe leidinggevenden, met bijbehorende trainingen en intervisie.
RET heeft ook in het jaar 2024 de samenwerking behouden met HTM en GVB op het gebied van verzuim. Er vindt intervisie plaats en benchmarking op resultaten. In het laatste deel van 2024 heeft de RET sterker ingezet op re-integratie in werk (tijdelijk of vast). Hierover zal in 2025 gerapporteerd worden.
Na een zorgvuldig en intensief aanbestedingstraject voor een nieuwe Arbodienst, is de aanbesteding gegund aan Salude Medisch Advies.
RET en Salude Medisch Advies zijn een samenwerking aangegaan voor een periode van tenminste drie jaar. Ze zijn gestart per januari 2025 en zullen in de loop van komend jaar adviezen uitbrengen over mogelijke verbeteringen die de RET kan aanbrengen om verzuim te verkorten of te reduceren.
Werven en opleiden
Om nieuw personeel te werven, haalden we alles uit de kast. In 2024 ontvingen we ruim 5.000 sollicitaties. In 2023 waren dit er 4.642. Met een tekenbonus, een aanbrengpremie, met extra recruiters en vooral met zichtbare arbeidsmarktcampagnes. Door in te spelen op de laatste trends in recruitment en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt, maken we onze organisatie klaar voor de toekomst. De tekenbonus voor bestuurders en monteurs, samen met de uitgebreide retentiebonus, zorgde in 2024 voor een sterke impuls in het aantrekken en behouden van talent. De nieuwe CAO droeg ook positief bij aan deze dynamiek. Daarnaast versterkte onze arbeidsmarktcampagne de instroom van nieuwe collega’s. Dat deden we met maatwerk voor diverse doelgroepen. De referral bonus stimuleert medewerkers om via hun netwerk nieuwe talenten binnen te brengen, wat de betrokkenheid vergroot. We bundelen onze krachten door een gezamenlijk verhaal te vertellen en onze Employee Value Proposition (EVP) continu te verbeteren. Ook ons vernieuwde onboardingstraject wordt goed ontvangen en biedt een goede landing voor nieuwe collega’s.
Verdubbeling instroom
In 2024 versterkten we ons personeelsbestand met 613 nieuwe collega’s, een verdubbeling ten opzichte van het aantal nieuwe medewerkers in 2023. Initiatieven zoals teken- en referralbonussen zorgden voor 30% meer sollicitanten. Een gerichte arbeidsmarktcampagne versnelde de volumewerving met 40%. Positieve CAO-afspraken en samenwerking met de gemeente Rotterdam verhoogden de instroom, vooral voor buschauffeurs. Waar we voorgaande jaren in fte’s krompen, stijgt het aantal van 2.471 (eind 2023) naar 2.652 fte ultimo 2024. De stijging zit met name in het aannemen van buschauffeurs die we voorheen inhuurden. We zetten onze inspanningen voort, want voor 2025 zijn we op zoek naar 750 nieuwe collega’s.
De komende jaren zal de arbeidsmarkt krap blijven en de vraag naar nieuwe collega's groot blijven. Daarom zet de RET naast werving en behoud ook in op slimmer organiseren om de balans tussen vraag en aanbod van personeel in evenwicht te brengen. Voorbeelden daarvan zijn slimmer plannen en roosteren en de inzet van technologie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan autonoom rijden.
Uitstroom
In 2024 hebben 411 medewerkers de organisatie verlaten, waarvan 136 op eigen initiatief. Dit is een stijging ten opzichte van 2023, toen 364 medewerkers vertrokken. Het aantal medewerkers dat op eigen initiatief vertrok is echter vrijwel gelijk gebleven. Uit exitgesprekken blijkt dat de meest genoemde reden voor vertrek de behoefte aan een nieuwe uitdaging is. Vertrekkende medewerkers waarderen hun loopbaan bij RET met een 7,3 in 2024, een significante stijging ten opzichte van de 5,9 in 2023.
Investeren in ontwikkelen van onze medewerkers
De RET waarborgde de kwaliteit van de dienstverlening door te investeren in opleidingscapaciteit en procesoptimalisatie. Dit leidde tot kortere doorlooptijden en meer opleidingsmogelijkheden. De RET versterkte de rol van instructeurs en breidde de capaciteit van de Vakschool Exploitatie uit, waardoor er in 2024 meer opleidingsplekken beschikbaar waren. De RET vernieuwde de opleidingen bij Techniek en Exploitatie om efficiënter en toekomstbestendiger te zijn.
Veel aandacht voor opleiden
De RET zag in 2024 een groeiende vraag naar nieuwe medewerkers binnen alle doelgroepen, vooral bij tram en bus. Om deze groei duurzaam en efficiënt op te vangen, werkten we nauw samen met modaliteitsmanagers en het team van Leren en Ontwikkelen. We namen extra instructeurs aan en organiseerden grotere klassen, waardoor we meer medewerkers konden opleiden en een snellere doorstroom realiseerden. Nieuwe collega’s waren hierdoor eerder inzetbaar en droegen snel bij aan de mobiliteit van de stad. Daarnaast investeerde de RET in het vernieuwen van lesmaterialen en lesmethoden. Voor Infraservices en Vlootservices werden praktijkgerichte leertrajecten opgezet, waarin monteurs tijdens het werk leren van onderhoudsspecialisten en collega-monteurs. Door een combinatie van leermiddelen, zoals e-learnings, takenboeken en draaiboeken voor praktijkinstructies, werd het leren overzichtelijk en gestructureerd. In 2025 zetten we deze inspanningen voort en richten we ons op de verdere ontwikkeling en implementatie van opleidingen voor metro, bus, veiligheid en de centrale verkeersleiding. We blijven investeren in innovatieve leeroplossingen, duurzame wervingsmethoden en een inclusieve leeromgeving, zodat we niet alleen aan de huidige, maar ook aan toekomstige mobiliteitsbehoeften kunnen voldoen.
'Ik had dit 10 jaar eerder moeten doen'
Buschauffeur Brigit Hut: ‘Na jaren in de horeca zocht ik iets anders. Mijn zoon Jordy, monteur bij de RET, wees me op een vacature als zij-instromer buschauffeur. Ik waagde de gok, deed een rijtest en was meteen enthousiast. In april startte ik met de opleiding, een uitdaging waar ik vol voor ging. Theorie, techniek en verkeer haalde ik in één keer en afgelopen zomer slaagde ik voor mijn examen. Inmiddels rijd ik zelf en geniet ik van het afwisselende werk. De RET voelt als een warm bad, met een gezellige sfeer en behulpzame collega’s. Leeftijd speelt geen rol; iedereen krijgt een kans. Ik had dit tien jaar eerder moeten doen! Mijn zoon heeft er ook plezier van: hij kreeg een bonus voor het aandragen van mijn sollicitatie. Nu hebben we samen gevierd dat ik deze stap heb gezet. Ik zit op de beste plek in de bus en raad het iedereen aan.’
We hebben een nieuw beleid op functioneringsgesprekken. Vanaf januari 2024 zijn we begonnen met het voeren van jaargesprekken met onze medewerkers. Waar dit voorheen bij Exploitatie (tram, metro en bus) slechts één keer in de drie jaar gebeurde, voeren we nu jaarlijks gesprekken. Dit heeft direct geleid tot een aanzienlijke verbetering in het aantal gevoerde gesprekken. In 2023 voerden we nog maar 24% van de gesprekken, terwijl we nu boven de 55% uitkomen. Bij de afdelingen tram en metro hebben we ruim 80% van de gesprekken gevoerd. Dit markeert een flinke verbetering ten opzichte van het aantal in 2023, echter hebben we nog een extra slag te maken in 2025.