Skip to content

De toegevoegde waarde van de RET

Kernproduct van de RET is het aanbieden van openbaar vervoer in de regio Rotterdam. Dit leidt op verschillende manieren tot waarde voor stakeholders in de regio. Het waardecreatiemodel (zie onderstaande tabel) laat zien hoe we ‘bezittingen’ of ‘kapitalen’ inzetten en waarde toevoegen om onze doelstellingen te bereiken. Ook geeft het inzicht in de impact (zowel positief als negatief) die onze bedrijfsactiviteiten hebben op onze organisatie en de samenleving.  

In dit jaarverslag doen we verslag van de voortgang en leggen we verantwoording af. We verbeteren voortdurend ons aanbod, zoals extra metrocapaciteit, betere service en minder milieubelasting. De RET draagt bij aan vijf VN-duurzaamheidsdoelen: duurzame energie (SDG7), banen en groei (SDG8), innovatie en infrastructuur (SDG9), veilige steden (SDG11) en klimaatverandering (SDG13). Deze doelen zijn sinds 2018 in ons bedrijfsplan opgenomen.

Input Resultaat Impact

Financieel kapitaal
- OV-concessies
- Opbrengsten uit kaartverkoop
- Werken derden

 

Nettoresultaat € 3,7 miljoen positief

 

Met onze marktconforme organisatie zorgen we voor continuïteit in de bedrijfsvoering en leveren maximale OV-capaciteit tegen zo laag mogelijke kosten. 

Geproduceerd kapitaal en intellectueel kapitaal = OV-netwerk
- Aantal voertuigen: 266 bussen, 112 trams, 166 metro's 
- Verkeersleiding
- Vervoersplanning
- Infra
- Gebouwen en werkplaatsen
- IT Services & digitalisering
- Energie
- Kennis van de regio Rotterdam

 

- Kostendekkingsgraad 
- Productiviteit
- Uitval
- Punctualiteit
- Verstoringen (5.758)
- Beschikbaarheid van vloot, infra en gebouwen
- Dienstregelingsuren: 1.041 uur
- Reizigerskilometers
  totaal: 898 miljoen
- Zwartrijders:
  Bus: 0,3%
  Tram: 2,4%
  Metro: 0,8%

 

Met duurzame en veilige mobiliteit draagt de RET bij aan een leefbare en bereikbare regio Rotterdam: 

- Voor zowel de bestaande stad als nieuwe stedelijke ontwikkelingen maakt ons OV-netwerk een hoge concentratie van functies in het stedelijk gebied mogelijk. Denk aan onder meer bedrijvigheid, wonen, groen en recreatie. Hiermee dragen wij bij aan het ruimtelijk beleid van regionale en landelijke overheid.
- Daarnaast zorgt ons duurzame en veilige OV voor vermindering van de congestie op het wegennet in de regio, waardoor het verkeer hier sneller doorstroomt. Dit heeft een positieve impact bij de overige verkeersdeelnemers.  

Sociaal kapitaal en relaties
- Reizigers
- Servicegerichte medewerkers 
- Andere Stakeholders: vakbonden, gemeente(n), de MRDH, ministeries, de provincie Zuid-Holland, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, politie, openbaar ministerie, omwonenden, scholen, media, brancheorganisaties OV-NL en de Mobiliteitsalliantie, leveranciers, zakelijke partners in de regio, collega-bedrijven, belangenorganisaties, zoals METROCOV en Rover en werkgeverskoepels, zoals VNO-NCW West en AWVN 

- Reizigerstevredenheid (7,8 RET totaal)
- Cijfer sociale veiligheid (417 incidenten direct tegen personen)
- Reisinfo bij verstoringen 
- We werken samen met onze opdrachtgever en andere stakeholders aan een (toekomstbestendig) OV-systeem waarmee we de regio Rotterdam bereikbaar en leefbaar houden
Samenwerkingsresultaten deur tot deur met deelvervoerders

 

- Reizigers profiteren van bereikbaarheid, duurzame en veilige mobiliteit en de mogelijkheden die dit biedt om gebruik te maken van voorzieningen, anderen te ontmoeten, te werken en te leren. Belangrijke reizigersgroepen van de RET zijn: forensen, bezoekers van winkels en horeca, scholieren en studenten, gebruikers van gezondheidszorg en voorzieningen, toeristen, ouderen.   
- Bedrijven zoals middenstand, horeca, beurzen en congressen in de regio hebben baat bij OV doordat het de arbeidsmarkt vergroot (rekrutering uit de hele regio en daarbuiten) en ook (potentiële) klanten brengt.
- Voor de bezitters en gebruikers van grond in de omgeving van knooppunten en metrostations ontstaat vaak een letterlijke vorm van waardecreatie, doordat huizen en grond hier meer gewild en daarmee meer waardevol worden. 

Milieu
- Gebruik van additionele groene stroom
- Energieverbruik door Bus, Tram en Metro
- Overig energieverbruik
- Overige grondstoffen

 


- Eigen energieopwekking, energiebesparing en inzet duurzame voertuigen
- CO2-uitstoot reduceren: in 2024 een daling van 93% ten opzichte van basisjaar 2021

 

- We dragen bij aan een schonere leefbare regio en verminderen onze CO2-uitstoot en andere emissies.
- We oefenen druk uit op het milieu door gebruik van grondstoffen.
- Tegelijkertijd ontstaat waarde voor natuur, milieu en klimaat doordat de aanwezigheid van goed openbaar vervoer zorgt voor minder autoverkeer en de hieruit voortkomende milieuproblemen (energiegebruik, uitstoot CO2 en fijnstof, ruimtegebruik, verkeersveiligheid). Deze waarde wordt nog vergroot doordat de RET in de eigen bedrijfsvoering maatregelen neemt om de negatieve impact op het klimaat te verkleinen.

Menselijk en intellectueel kapitaal (medewerkers)
- 2.544 fte in 2024
Bevlogen en betrokken vakmensen

 

- Veilig en toegankelijk werk 
- Veiligheidsladder (streven naar niveau 3 RET breed, en binnen Techniek naar niveau 4)
- Verzuim (12,1 %)
- Leertrajecten en opleidingen (nieuwe Leer & Ontwikkelingsafdeling, ook opleidingen voor HTM)

 

Als werkgever van betekenis met een grote diversiteit aan beroepen en gevraagde kwalificaties biedt de RET werkgelegenheid op alle opleidingsniveaus. De RET stelt veiligheid centraal en zet zich in op duurzame inzetbaarheid, inclusie en vakmanschap. De goede arbeidsvoorwaarden en volop mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling hebben een positieve impact op de arbeidsmarkt.

In 2024 begon de RET met verslaglegging volgens de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die op termijn verplicht is. Deze EU-regel zorgt voor uniforme, transparante en betrouwbare informatie over milieu, sociaal beleid en bestuur van bedrijven. Afgelopen jaar voerden we de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) uit waarbij we enerzijds hebben gekeken naar de impact die de RET heeft op haar omgeving en anderzijds naar de financiële impact die de omgeving mogelijk heeft op de RET. Daarnaast spraken we met diverse stakeholders om na te gaan wat zij vanuit dit perspectief belangrijke thema’s vinden voor de RET. 

Bovenstaande waardecreatietabel is een eerste opmaat naar rapportering over CSRD. Op termijn zullen wij conform de CSRD-verplichting rapporteren. In dit jaarverslag besteden wij wel al aandacht aan de verschillende CSRD-onderwerpen milieu, sociaal en goed bestuur.