Hergebruik (circulariteit)
Eind 2023 vernieuwden we de bedrijfskleding (exploitatie uniform) van de RET. In de aanbesteding, implementatie en uitvoering is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Alle oude kleding kan, via speciale containers, worden ingezameld. In 2024 is er ruim 6.000 kilo aan oude bedrijfskleding ingezameld. Onze leverancier hergebruikt deze kleding voor het produceren van verhuisdekens en isolatiemateriaal. De kleding wordt dus niet gedumpt, verscheept of verbrand, maar zo duurzaam mogelijk verwerkt als nieuwe grondstof. We onderzoeken de mogelijkheden om oude kleding opnieuw te gebruiken als grondstof voor nieuwe kledingstukken.
Innovatie en samenwerking
In 2024 is de InnOVatieroute, een samenwerking tussen de MRDH, HTM, EBS en RET, met drie jaar verlengd. De InnOVatieroute heeft als doel samen te werken aan innovatieve oplossingen voor het verbeteren van de kwaliteit, betaalbaarheid en toekomstbestendigheid van het openbaar vervoer.
Het afgelopen jaar is er ingezet op het vinden van sectorbrede oplossingen waar ook NS, ProRail en Transdev aan hebben meegewerkt. In 2024 is er één pilot afgerond. Een pilot gericht op het ontwikkelen van een rijtijdvoorspelmodel. Een model met cruciale informatie om te komen tot een betrouwbare dienstverlening én tevreden reizigers. Andere pilots lopen de komende jaren nog door.
Daarnaast gingen we samenwerkingen aan met onderwijsinstellingen zoals het Libanon Lyceum en de TU Delft. Met als doel deze instellingen uit te dagen de RET te helpen met bedrijfsbrede uitdagingen. Ook met het initiatief Rotterdammer Centraal hebben we samen met scholen en onderwijsinstellingen gekeken hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren in Rotterdam en omstreken. Door middel van deze samenwerkingen bieden we jonge talenten uit de regio de kans om op basis van actuele en echte casussen hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.
Metrostation Rodenrijs eerste Groene Halte regio Rotterdam
In mei opende de metrohalte Rodenrijs als eerste Groene Halte van de regio Rotterdam. Bezoekers stappen nu eenvoudig uit de metro om het Rotterdamse platteland te verkennen, met ruim 400 hectare natuur en recreatie tussen Rotterdam en Lansingerland. Slechts vier haltes vanaf Rotterdam Centraal is de start van de pilot Groene Haltes. Gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, de RET en natuurorganisaties werken samen om meer Groene Haltes te ontwikkelen, zoals bij Rhoon en Romeynshof. Wandelroutes, informatiepanelen en voorzieningen, zoals OV-fietsverhuur maken het openbaar vervoer aantrekkelijker voor uitstapjes naar de natuur. De pilot, die loopt tot eind 2025, heeft als doel een duurzamere en gezondere leefomgeving te bieden.